Când am descoperit Analiza Tranzacțională, acum câțiva ani, am făcut-o prin intermediul Triunghiului Dramei (am mai povestit despre el în articolul meu ”În căutarea intimității pierdute”. Apoi, următorul lucru pe care l-am descoperit cu mare surprindere au fost Driverele. Spun despre surprindere, pentru că pare un concept atât de ”colocvial”, încât parcă nici nu-mi venea să cred că e ceva psihologic serios în spatele lui. Dar e.
Driverele și Analiza Tranzacțională
Conceptul legat de Drivere provine, după cum ziceam, din Analiza Tranzacțională, o formă de psihoterapie care nu doar că ne ajută să ne explicăm trecutul, ci într-o mare măsură ne ajută și să ne intuim viitorul, care vine ca o continuare evidentă a experiențelor noastre de viață.
Driverele sunt un model de analiză a tiparelor noastre, sau poate mai bine am spune că sunt motivatorii noștri interni, cu ajutorul cărora ne controlăm gândirea, emoțiile și comportamentele. La fel ca multe dintre modurile noastre interioare de funcționare, ele apar în copilărie. Practic, driverele sunt vocea autorităților externe (în special a părinților, dar și a altor figuri parentale din viața noastră, bunici, profesori, povești, muzică, alte elemente socioculturale) ale căror pretenții și așteptări le-am interiorizat atât de mult, încât în cele din urmă devin o parte integrantă a sinelui nostru.
De exemplu, dacă mama se aștepta să facem mereu lucrurile perfect, vom învăța să ne simțim OK doar atunci când pare că facem lucrurile perfect. Iar dacă tata ne cerea să fim mereu rapizi, vom învăța că nu ne putem simți OK decât atunci când ne grăbim.
Driverele și copilăria noastră
Atunci când eram copii eram în totalitate dependenți de dragostea, afecțiunea și grija părinților noștri și a altor îngrijitori importanți, așa că eram foarte atenți la răspunsurile adulților importanți din viața noastră pe care le primeam la comportamentele pe care le aveam. Unele dintre comportamente erau apreciate și răsplătite pozitiv, iar altele nu erau apreciate, ci răsplătite în mod negativ. Iar în funcție de mediul în care am crescut, cerințele au fost diferite, iar din aceste cerințe ne-am extras, în mod inconștient, propriile „impulsuri” personale – adică Driverele. Și aceasta este și problema: atâta timp cât nu ne facem conștienți de „impulsurile noastre interioare”, cu siguranță nu le vom putea schimba. Pentru că atunci când lucrurile nu merg bine, când funcționăm pe ”pilot automat”, vom urma în mod mecanic mesajele parentale primite prin intermediul acestor drivere despre care vă povesteam.
Știu că sunteți curioși să aflați care sunt aceste Drivere, așa că hai să trecem să discutăm punctual despre ele. Conceptul a fost dezvoltat de psihologul american Taibi Kahler, pornind de la o mai lungă teorie din Analiza Tranzacțională, pe care a simplificat-o, pentru a o putea prezenta publicului larg.
Cele 5 Drivere sunt:
„Fii puternic!”
„Fii perfect!”
„Încearcă/Muncește din greu”
„Grăbește-te”
„Mulțumește-i pe ceilalți”
Sunt curioasă să știu dacă asocierile pe care le-ai făcut după ce ai citit denumirile acestor Drivere au fost unele pozitive sau negative? Sau diferența a fost dată de Driver în sine? Poate ți s-a părut că e de dorit să ”Fii puternic” și să ”Fii perfect”, dar nu la fel de bine să ”Te grăbești” sau să-i ”mulțumești pe ceilalți”?
De fapt, aceste Drivere nu sunt exclusiv bune sau exclusiv rele, ci toate 5 sunt atât o resursă interioară importantă, care ne motivează comportamentele, cât și o mare sursă de stres, în funcție de când și cum le folosim.
Iată, pe scurt, cum îți poți identifica propriul Driver, în funcție de ce gânduri, emoții și comportamente simți și gândești că ți se potrivesc din tabelul de mai jos (sau din poza de mai sus):
Fii puternic | Pot să mă descurc singur. Sunt pregătit pentru ce e mai rău.
Nu contează ce se întâmplă în interior. Nimic nu mă dărâmă atât de ușor. Strânge din dinți! Nu arata sentimente! Păstrează-ți mereu atitudinea! |
Fii perfect | Când fac o muncă, trebuie să fie completă și fără erori.
Nu-mi place dezordinea. Mereu găsesc ceva de îmbunătățit. Nu faceți greșeli! Încă nu sunt suficient de bun! Trebuie să devin și mai bun! |
Mulțumește-i pe ceilalți | Îmi este greu să spun nu. A fi acceptat este cel mai important. Feedback-ul pozitiv este foarte important. Fii empatic! Fără certuri! Fii prietenos cu toată lumea! Fii cuminte! |
Grăbește-te | Sunt mereu în mișcare și sunt constant ocupat. Îmi place să fac mai multe lucruri în același timp. Mă simt ca un motor care împinge lucrurile înainte. Mergi repede! Fii mereu în mișcare! Nu pot pierde timpul! |
Muncește din greu | Cel care nu renunță niciodată reușește totul. Trebuie să muncești din greu pentru succes. Doar ce e greu e valoros. Trebuie s-o fac! O pot face fără ajutor din afară! |
Ce zici, ai identificat unul, două sau trei Drivere pe care le folosești?
În ce situații le folosești și pe care? Cum ți le-ai format? Mai știi?
Acum că ai aflat care sunt, poți decide când vrei să le folosești și cum o poți face pentru a-ți ușura viața și nu pentru a
Tot pe tema Driverelor e și episodul 9 al podcastului meu (Podcasturile mele le găsești aici).
Conferința Națională de Analiză Tranzacțională
Iar în weekend (26-27 octombrie) vă invit să ne vedem la a XIII-a ediție a Conferinței Naționale de Analiză Tranzacțională, cu tema „Pierderea și regăsirea vitalității”, organizată de colegele mele din Asociație și după cum se arată lucrurile, va fi o conferință utilă, aplicată, și care se adresează mai multor categorii de participanți, nu doar specialiștilor:
– educatori și părinți;
– profesioniști din domeniul organizațional (coaching, training, HR), precum și cei care lucrează cu grupuri;
– psihoterapeuți experimentați sau în devenire.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre programul conferinței, găsești detaliile aici. Iar dacă vrei să te înscrii, o poți face aici. Iar dacă vrei să ne și întâlnim, ne vedem acolo.