Se spune că sărbătorile, în special Crăciunul, sunt niște momente de bucurie. Le petrecem împreună cu familia, lângă bradul frumos împodobit, dăm și primim cadouri, mâncăm cozonac, ne ținem în brațe și ne sărutăm sub vâsc. Cu toate astea, pentru mulți oameni sărbătorile de iarnă sunt departe de a fi un prilej pentru bucurie, ci, mai degrabă, pentru suferință.
De unde vine suferința de Crăciun?
Izolare socială
Crăciunul este unul din momentele de ”etalare”. Vedem la televizor filme și reclame în care mulți membri ai unei familii se adună și petrec împreună și bucuroși această sărbătoare. Auzim râsetele din casa vecinului. Vedem poze pe facebook cu familii fericite, strânse în jurul bradului. Și ni se pare că toată lumea se bucură, iar noi nu. Că lumea e împreună, iar noi nu. Trăim vremuri atipice, în care suntem, cu adevărat, din ce în ce mai izolați de comunitate. Familii restrânse trăiesc departe de familiile extinse. Un cuplu trăiește singur într-un apartament cu 2 camere, departe de părinți, bunici, unchi și mătuși. O mamă divorțată locuiește cu fetița ei de doi ani într-un alt apartament singuratic dintr-un oraș mare. O văduvă e departe de copiii ei. Un bunic nu-și va vedea nepoții nici de Crăciunul acesta. Crăciunul e ocazia minunată să ne reamintească despre cât de singuri suntem între cele 7 miliarde de oameni care locuiesc pe aceeași planetă cu noi. Suntem mai mulți decât am fost vreodată. Și mai singuri decât am fost vreodată.
Doliu neterminat
Tot în perioada Crăciunului ne amintim de cei pe care i-am iubit atât și nu mai sunt lângă noi. Dacă nu am reușit să ne ducem la capăt doliul după bunicii noștri, părinții noștri, prietenii noștri, copiii noștri, de Crăciun acest doliu nefăcut ne ”agață” și ne pune la pământ. Nu ne putem aminti de momentele plăcute decât cu enorm de multă tristețe, cu vină, cu durere. Ne reamintim ”ce bine ar fi fost dacă”, ne reamintim cât e de nedrept ce s-a întâmplat, ne gândim, din nou, că poate am fi putut face mai multe.
Stresul financiar
Crăciunul nu mai este de mult timp o sărbătoare doar despre a fi împreună. Crăciunul a fost și este comercializat în exces, ceea ce pune o presiune financiară (și nu numai) enormă pe toți cei care intră în iureșul acesta. Oamenii par să nu se mai bucure la o felicitare, o pereche de mănuși sau o carte, ci valoarea cadourilor parcă tot crește. Stresul de a nu putea face față acestor cerințe ne dărâmă și ne izolează în același timp. Preferăm să nu ne întâlnim cu cei dragi nouă, pentru că nu ne permitem atât de multe cadouri, ceea ce aprofundează durerea inițială.
Vremea, lipsa soarelui, nopțile lungi
Pe lângă factorii de mai sus, studiile au arătat că și vremea, lipsa expunerii la soare, nopțile lungi și zilele scurte, frigul au un efect serios asupra stării noastre și pot declanșa sau întreține depresia de sărbători.
Factori de risc
Studiul prelungit al depresiei de sărbători a scos la iveală un număr de factori de risc pe care să-i luăm în seamă atunci când discutăm despre această tulburare. Ei sunt:
- Prezența unei tulburări afective (depresie, tulburare bipolară, tulburare afectivă sezonieră, ciclotimie, etc.)
- Persoana a trecut recent printr-o traumă
- În viața persoanei există schimbări mari (căsătorie, divorț, naștere, mutare, etc.)
- Consumul ridicat de alcool
- Prezența altor boli și/sau dureri fizice
Care sunt simptomele depresiei de sărbători?
Depresia de sărbători se manifestă asemeni oricărei depresii prin:
- tristețe/melancolie excesive
- lipsă de energie
- lipsă de dorință sexuală,
- insomnii sau somn prelungit, care duce tot la oboseală fizică și/sau psihică
- tensiune musculară (care duce la dureri de spate)
- dureri de cap
- tulburări alimentare
Ce facem cu suferința noastră?
Dacă ai identificat că suferi de depresie de sărbători, probabil că îți pui întrebarea ce poți face cu ea? Cum faci să treacă? Ce poți face pentru a te bucura, din nou, de brad și de colinde și de familie și de prieteni. Și, mai ales, de tine și de viață?
- Fii conștient de emoțiile tale Una din cauzele depresiei e tocmai suprimarea emoțiilor. Oprește-te. N-o mai face. Chiar dacă vrei să le ascunzi într-un sertar și să arunci cheia, emoțiile tale nu vor dispărea din sertarul cu pricina. Fii atent la tine, la corpul tău, la emoțiile tale. La tristețea ta. La furia ta. La frica ta. Ia-le de mână și întreabă-le ce caută în viața ta. Cum vor ele să te ajute? Ascultă-le și ascultă-te. Dă-ți voie să simți.
- Nu te izola Caută conectarea cu oamenii. Caută contexte sociale în care să fii lângă și cu alți oameni. Evenimente sociale, concerte, evenimente religioase, orice te poate face să te simți în contact cu alți oameni ca tine. Izolarea e o altă cauză a depresiei și un simptom care o întreține.
- Fii realist/ă Nu e nevoie să fii perfect/ă mereu. E OK să fii realist/ă, să faci ce poți face și să nu faci ce nu poți face.
- Spune NU În același ton, spune NU atunci când e ceva ce nu poți face. Dacă simți că nu poți merge la 4 petreceri în aceeași zi, spune NU. Dacă simți că nu poți călători azi 200 km până la mama și mâine încă 200 km până la soacră, spune NU. Dacă simți că nu poți mânca și a șaptea sarma, spune NU. E ok să spui NU. E ok să nu le faci tuturor pe plac, atunci când tu nu ești OK cu asta.
- Cere ce ai nevoie Cere o vorbă bună, o îmbrățișare, un sărut. Cere mai mult contact fizic, mai multe laude, mai multe zâmbete, mai multă atenție. Nu înseamnă că le cerșești. Înseamnă că ești conștient/ă de ceea ce ai nevoie pentru a-ți fi bine și intri în relație cu ceilalți care te pot susține. Nu e un semn de slăbiciune, e un semn de putere. Puterea de a fi sincer/ă, puterea de a-ți arăta vulnerabilitatea, puterea de a invita la intimitate. E iubire.
- Meditează 15 minute de meditație în fiecare zi sunt foarte utile. E ca o scanare de viruși, o defragmentare. Un obicei zilnic sănătos, de igienă emoțională.
- Odihnește-te Ia-ți timp și odihnește-te. Fă lucrurile în timpul tău, dormi, respiră. E OK.
- Mănâncă sănătos O dietă dezechilibrată dezechilibrează mintea. O dietă dezechilibrată te lasă fără energie, cu dureri, cu lipsă de chef și cu o mare stare de tristețe. Mănâncă sănătos pentru corp și minte.
- Fă-ți analizele Dacă ai anumite carențe în corp, ele pot duce la stări depresive. Fă-ți analize complete, nu uita să-ți testezi vitamina D, și vezi cum stai.
- Cere ajutor specializat Dacă ți-e tot mai greu să funcționezi în fiecare zi, dacă simți că n-ai niciun rost pe lume, dacă stările depresive îți afectează viața de zi cu zi, caută ajutor specializat. Lucrează cu un psihoterapeut, caută un grup de psihoterapie. Nu aștepta să treacă de la sine. Atunci când îți rupi mâna, mergi la medic. De ce n-ai face-o și-atunci când ești deprimat/ă?
Vă doresc sărbători cât mai echilibrate emoțional. Sărbători cu iubire, fără izolare, cu conectare, cu limite, cu multe îmbrățișări.
No Results Found
The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.
No Results Found
The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.
Podcast cu Diana (Episodul 11) – Cum ne putem gestiona anxietatea în timp ce #StămAcasă
Timp de citire: 2 minute Idei și exerciții concrete pentru gestionarea anxietății, fricii și panicii pe care e posibil să le resimțim în contextul pandemiei cu COVID-19. Un Podcast cu resurse pentru gestionarea anxietății. #StămAcasă și ascultăm podcasturi.
Cele 5 Drivere – Impulsurile pilotului automat
Timp de citire: 4 minute Apoi, următorul lucru pe care l-am descoperit cu mare surprindere au fost Driverele. Spun despre surprindere, pentru că pare un concept atât de ”colocvial”, încât parcă nici nu-mi venea să cred că e ceva psihologic serios în spatele lui. Dar e.
Când ți se spune ”Nu fi tu”, cine ești?
Timp de citire: 7 minute Dar cum se face că ajungem să fim adulți în toată firea și să aflăm acum lucruri elementare despre noi înșine? De ce nu le-am știut mereu? De ce nu le-am aflat mai devreme? De ce le-am ignorat atâta timp, nu le-am luat în seamă, de ce-am trăit și ziua – în lume, dar și noaptea – în pat, cu o mască?