+40 723 973 016 diana@dianavijulie.ro
Timp de citire: 3 minute

Ce este stima de sine?

Atunci când vorbim de stima de sine, lucrurile ne sunt, de multe ori, neclare. De fapt, lucrurile stau în felul următor:

Stima de sine este felul în care ne vedem pe noi înșine, câtă valoare ne atribuim, cât de mult ne iubim și cât de mult respect de arătăm. Stima de sine ne dictează, astfel, felul în care ne raportăm la mediu, cum interacționăm cu cei din jurul nostru, ce relații construim și cum ne vedem pe noi înșine în interiorul relațiilor, cum ne comportăm la locul de muncă. De fapt, stima de sine ne guvernează viața în totalitatea ei.

Cum se dezvoltă stima de sine?

Stima de sine începe să se dezvolte în copilăria noastră. Este ceva în interiorul nostru, care se hrănește din exteriorul nostru și așa crește mai mult sau mai puțin.

Influențele majore ale stimei noastre de sine sunt, în primul rând, părinții și familia, apoi alte figuri de autoritate din viața noastră (educatori, profesori, șefi), colegi și prieteni, activitățile pe care le întreprindem la locul de muncă și în timpul liber, societatea în care ne dezvoltăm și rolurile pe care ni le atribuie aceasta.

De ce e importantă stima de sine?

După cum spuneam mai sus, stima de sine afectează toate aspectele legate de viața noastră.

Atunci când avem stima de sine scăzută, automat ne lipsește încrederea în noi. Drept urmare, ne va fi mai greu să acceptăm provocări, să facem lucruri noi, să încercăm, să ne autodepășim. Stima de sine scăzută ne face să avem o imagine deteriorată a noastră, să ne subapreciem sau să îi supraapreciem pe cei din jurul nostru. Ne afectează relația de cuplu, pentru că împiedică relaționarea pozitivă și eficientă între parteneri, punând astfel piedici intimității reale dintre cei doi. Ne afectează și relațiile de prietenie sau pur si simplu socializare, pentru că transmitem tuturor celor din jurul nostru oglinda deformată prin care ne vedem. Și ne afectează și relațiile de muncă, ceea ce ne ține într-un cerc vicios: stima de sine nu ne permite să țintim către succes și rezultate, iar faptul că nu avem succes și rezultate ne confirmă că avem dreptul să avem stima de sine scăzută.

Per total, stima de sine este un factor decisiv care vine ca răspuns la întrebarea: ”Sunt eu fericit sau nu?”

Dacă nu știi sigur unde te afli pe scala stimei de sine, te invit să faci următorul test:

test stima de sine

Stimă de sine crescută, sau scăzută?

infografic stima de sine

Cum să ne creștem stima de sine?

Dacă ai constatat în urma testului că se putea și mai bine la capitolul stimă de sine, sau dacă vrei pur și simplu să evoluezi, iată câteva exerciții pe care le poți face pentru a-ți crește stima de sine:

Stabilește-ți țeluri pe care le poți atinge
Atunci când ai stima de sine scăzută, ai impresia de multe ori că nu poți face nimic. Dacă îți vei stabili țeluri foarte înalte, pe care s-ar putea să nu le atingi, vei rămâne captiv în cercul vicios ”nu sunt în stare de nimic-nu am reușit-nu sunt în stare de nimic”. În schimb, dacă îți vei stabili scopuri mai ușoare, pe care le vei putea îndeplini, vei simți cum crești din interior. ”Iată câte lucruri sunt în stare să fac!”

Ține minte că fericirea nu este un scop
Dimpotrivă, fericirea este fiecare moment din viața noastră, pe care alegem să-l trăim în fericire. Ceea ce mă duce cu gândul la:

Mindfulness
Unul din cele mai folositoare lucruri pe care le poți face atunci când treci prin momente dificile, este să practici mindfulness. Nu te lăsa păcălit de cuvântul pompos. Mindfulness nu e altceva decât reîntoarcerea în noi înșine. Momentul în care ne concentrăm pe lumea noastră interioară, ne ajută să ne reculegem energia și puterile și ne oferă încredere în noi și siguranță (practic, practicile de mindfulness ajută la antrenarea creierului rațional)

Înconjoară-te de oameni pozitivi
Cu cât petreci mai mult timp printre oameni încărcați de energie negativă, cu atât mai mult te vei afunda în starea lor. Caută compania oamenilor cu multă încredere în sine, care sunt pozitivi, optimiști și deschiși. Încearcă, prin efort voluntar, să le urmezi abordarea și vei reuși, din exterior în interior, să aprinzi și în tine scânteia încrederii în sine.

Dacă vrei să afli și mai multe metode prin care să-ți crești stima de sine, îți recomand să descarci documentul de mai jos.

Shares