+40 723 973 016 diana@dianavijulie.ro
Timp de citire: 7 minute

Ce face o relație să meargă? Răspunsul la această întrebare s-ar putea să vă surprindă, pentru că ceea ce face o relație să meargă NU sunt chestiuni ce vin din exterior, dar care se leagă de nevoile emoționale și de comunicarea în cuplu.

Nu, de fapt, ceea ce face o relație să meargă sunt doi parteneri echilibrați emoțional, care își pot recunoaște nevoile, care știu cum să și le împlinească sau care să știu cum să comunice despre ceea ce își doresc să primească. Doi parteneri care sunt deschiși la a afla despre nevoile celui de lângă ei.

Doar că oamenii nu pot fi deschiși la nevoile și durerile celor de lângă ei, atâta timp cât au nevoile lor neîmplinite și durerile lor nevindecate. Nevoile neîmplinite și nevoile nevindecate nu lasă cupa iubirii noastre să se umple și nu ne permit să ne simțim bine cu noi înșine, în viața noastră, în relația noastră. Iar atunci când avem cupa iubirii goală, este evident că nu o putem umple pe cea a partenerului nostru, oricât am vrea. Pentru că nu avem ce să îi oferim.

Despre nevoile noastre de bază, ca indivizi, nu voi scrie acum, pentru că este un subiect prea vast, pe care îmi propun să îl dezbat cu altă ocazie. Vă pot spune doar pe scurt că nevoile noastre se împart în nevoi fiziologice (hrană, apă, somn, etc.), nevoi legate de siguranță (a noastră, a sănătății, a proprietății, etc.), nevoi legate de apartenență și iubire (prieteni, familie, intimitate sexuală), nevoi legate de stima de sine (încredere, realizare de sine, respect) și nevoi legate de dezvoltarea de sine (autorealizare, moralitate, creativitate, etc.)

Voi scrie însă despre nevoile emoționale care apar în cupluri.

  • Cele mai importante nevoi emoționale pe care le au partenerii în cupluri sunt 10 la număr. Este probabil evident faptul că ideal este ca toate cele 10 nevoi să fie împlinite în funcție de personalitatea și bagajul emoțional al fiecăruia dintre noi. La fel de evident este și corolarul: cu cât sunt mai puține nevoi emoționale împlinite, cu atât mai goală este cupa iubirii și cu atât mai nefericiți sunt partenerii din cuplu.

Dar care sunt aceste 10 nevoi emoționale, o să mă întrebați. Iată-le, așa cum le-a denumit Dr. William Harley

Nevoia de afecțiune

Afecţiunea este expresia protecţiei, siguranţei, confortului şi a acceptării iar când nevoia de afecţiune ne este împlinită într-o relaţie, primim două mesaje importante: “sunt preocupat/ă de dificultăţile pe care le întâmpini şi-ţi voi fi alături atunci când vei avea nevoie de mine” şi “eşti important/ă pentru mine, am grijă de tine şi te protejez”.

Neîmplinirea nevoii de afecţiune se manifestă prin scăderea stimei de sine, pesimism, frustrare, lipsa de autocontrol, pasivitate sau din contră, hiperactivitate, agresivitate. Pe termen lung lipsa de afecţiune conduce la înstrăinare între partenerii unui cuplu. În cadrul unei relaţii de cuplu este esenţial să-ţi împlineşti nevoile de bază.

Nevoia de împlinire sexuală

În numeroase cupluri există diferenţe între modurile în care aceştia ajung la împlinirea sexuală. Se poate ca unul dintre parteneri să aibă un apetit sexual mai puternic, să-şi dorească anumite lucruri specifice, şi pornind de aici apar conflicte, deoarece partenerii trăiesc frustrarea pe plan sexual.

Lipsa de împlinire sexuală apare atunci când partenerii nu găsesc un punct comun, o soluţie prin care amândoi să aibă această nevoie împlinită. Pe termen lung, lipsa de împlinire sexuală conduce la frustrare, deteriorarea calităţii relaţiei, înstrăinare. În cadrul unei relaţii de cuplu este esenţial să-ţi împlineşti nevoile de bază.

Nevoia de conversație

Nevoia noastră de conversaţie poate fi, teoretic, împlinită cu orice persoană, dar dacă această nevoie este una vitală pentru noi, este important ca partenerul nostru de cuplu să ne poată îndeplini această nevoie.

O conversaţie de calitate, împlinitoare, este caracterizată de următoarele aspecte: este folosită pentru a îl informa şi a ne informa despre celălalt, ambii parteneri de conversaţie au oportunitatea să se exprime în proporţii echilibrate sau conform cu necesităţile lor şi ascultarea activă reciprocă. Atunci când aceste aspecte nu sunt atinse sau când discuţia naşte în parteneri sentimente dificile, atunci nevoia de conversaţie nu mai este împlinită. În cadrul unei relaţii de cuplu este esenţial să-ţi împlineşti nevoile de bază.

Nevoia de companie relaxantă

Împlinirea acestei nevoi face de multe ori diferența dintre un parteneriat sănătos și o relație bazată pe dependență/co-dependență. Fiecare individ are activitățile sale preferate, hobby-uri pe care le face petrecând timp de calitate cu el însuși. În același timp, într-o relație, cei doi parteneri trebuie să accepte timpul personal al fiecăruia dintre ei și în același timp să descopere activitățile pe care le pot face împreună.

Nevoia de companie relaxantă se referă efectiv la timpul de calitate pe care îl petrecem în doi, momente care ajută la sudarea cuplului prin conectarea reală a celor doi parteneri. Atunci când această nevoie nu este împlinită real (de multe ori, mai ales la începutul relației, tindem să acceptăm activitățile propuse de partener chiar dacă nouă nu ne fac plăcere, asta născând multă frustrare în noi înșine), între cei doi parteneri apare înstrăinarea.

Nevoia de onestitate și deschidere

Una din cele mai importante nevoi în cadrul unui cuplu, nevoia de onestitate și deschidere se referă chiar la baza relației. O relație care nu este construită pe onestitate și deschidere, va fi o relație nesigură, cu doi parteneri neîncrezători unul în celălalt, cu multe dubii și multe temeri. Este o relație care nu poate rezista pe termen lung, decât în detrimentul unuia dintre cei doi parteneri.

Atunci când unul dintre parteneri își deschide sufletul în fața celuilalt și primește același răspuns, se creează o legătură specială și foarte durabilă între ei, iar cei doi ajung să se cunoască exact așa cum sunt, în totalitatea autenticității lor.

Dar atunci când această nevoie nu este împlinită, se nasc temeri și frustrări, lipsa de încredere și dispare canalul comunicării.

Comunicarea în cuplu

Nevoia de atracție fizică

Strâns legată de nevoia împlinirii sexuale, se poate spune că nevoia de atracție fizică este neîmplinită atunci când unul dintre parteneri nu mai este atras din punct de vedere sexual de celălalt.

Se spune adesea că această nevoie este superficială, dar ea trebuie luată în seamă pentru că neîmplinirea ei poate duce la destrămarea relației. Partenerul poate căuta împlinirea acestei nevoi în altă parte, oricât de dureros ar părea pentru celălalt.

Neîmplinirea acestei nevoi apare, de obicei, atunci când unul sau ambii parteneri își schimbă abordarea față de sine însuși, nu se mai îngrijește cum o făcea la începutul relației, ajunge să aibă multe kg în plus, devine dezinteresat de igiena personală.

Nevoia de suport financiar

Pentru că cei mai mulți dintre noi nu intrăm în relație cu o educație financiară sănătoasă și, de multe ori, ne jenăm să discutăm despre astfel de aspecte din varii motive (fie ca să nu părem ”interesați”, sau superficiali, sau altele), această nevoie tinde să nu fie dezbătută în cadrul cuplului, deși este una dintre nevoile de bază ale oricărui om: siguranța financiară.

Un alt aspect legat de această nevoie este faptul că ea este schimbătoare. Avem anumite așteptări din punct de vedere al suportului financiar la 20 de ani și cu totul altele la 40 de ani.

Nevoia de suport financiar poate fi neîmplinită atunci când avem impresia că partenerul nu poate sau nu vrea să contribuie la siguranța financiară a cuplului/familiei, fie pentru că nu are venituri prea mari, nu le investește în cuplu, nu are perspective, etc.

Nevoia de suport domestic

Aceasta este una dintre cele mai neîmplinite nevoi în rândul femeilor. Ea se referă la crearea unui spațiu primitor acasă, a unui cuib, unde familia să se simtă confortabil și în siguranță. Discutăm aici despre treburi casnice, cum ar fi spălatul vaselor, rufelor, aspiratul, călcatul, dar și plata facturilor (nu din punct de vedere financiar, ci al responsabilității), alegerea perdelelor, schimbatul mobilei, reorganizarea dulapurilor, etc.

Spuneam că această nevoie este una dintre cele mai neîmplinite în rândul femeilor, pentru că rolul femeii în societate este încă în schimbare. Femeile trec prin perioada de tranziție de la vremurile în care erau 100% responsabile pentru aceste aspecte (dar nu erau responsabile pentru aspectul financiar), la vremurile egalității dintre sexe, în care femeile lucrează la fel de mult ca bărbații și contribuie adesea egal la veniturile familiei. Pe de-o parte, așteptările sunt ca femeia să îndeplinească în continuare treburile casnice, pe de altă parte, ea nu mai are când să le facă. Intervine aici presiunea societății, presiunea pe care o pun femeile însele asupra lor și presiunea din cadrul cuplului. Iar atunci când partenerul nu participă la dezamorsarea acestei presiuni, neîmplinind această nevoie, lucrurile se precipită.

Neîmplinirea acestei nevoi aduce cu sine sentimente legate de devalorizare, lipsă de respect, lipsă de considerație, frustrări.

Nevoia de angajament în cadrul familiei

Interesul activ şi implicarea în responsabilităţile comune de familie sunt două aspect ale nevoii de angajament în cadrul familiei.

În cazul în care aveţi copii, această nevoie poate fi prioritară, deoarece angajamentul în cadrul familiei înglobează simţul responsabilităţii pentru educaţia copiilor pe termen lung, modelarea valorilor esenţiale pentru voi ca familie, în copii şi timpul de calitate petrecut cu copiii pentru a le asigura fericirea şi succesul pe termen lung.

Neîmplinirea nevoii de angajament apare ca frustrare în momentul în care partenerul nu este implicat în activităţile care privesc în mod direct familia. În momentul în care nevoia de angajament în cadrul familiei nu îţi este împlinită, poate apărea frustrarea, furia, extenuarea şi senzaţia de abandon. În cadrul unei relaţii de cuplu este esenţial să-ţi împlineşti nevoile de bază.

Nevoia de admirație

Unii oameni au o mai mare nevoie de acceptare și aprobare din partea celorlalți. Adesea, acești parteneri simt mai ușor că nevoia de a fi admirați le este neîmplinită. A fi admirați pentru ei înseamnă a fi valorizați și respectați.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum puteți împlini aceste nevoi, despre cum puteți comunica despre ele și despre ce obiceiuri sănătoase puteți aplica, vă invit să ne auzim duminică, 12 martie, de la ora 10.00, la webinarul ”Comunicarea în cuplu” 

Webinar Comunicarea în cuplu

 

Shares